BLOEMBOLLEN VAN DE VISMARKT - Gerrie Starreveld

BLOEMBOLLEN VAN DE VISMARKT

23 March 2021
BLOEMBOLLEN VAN DE VISMARKT
Martinitoren

Regelmatig bivakkeer ik in Groningen. Bij aankomst op het station loop je, over de brug van het Groninger Museum, via de Folkingestraat zo de stad in. Dat is zo’n prettige wandeling om te maken. Vanaf de start is ie al leuk! Voor mij is het ook thuiskomen. In Groningen voel ik me enorm op mijn gemak. Ik ben er niet geboren, maar wel opgegroeid. Ik begrijp de taal en de onderlinge codes.

Op dinsdag, vrijdag en zaterdag is het markt, dan eet ik een haring bij Snip of één van de andere viskramen. Er zijn er genoeg. Tijdens één van mijn bezoekjes stond ik bij een groentekraam op de Vismarkt om wat fruit te kopen. Mijn oog viel op een kist waarvan ik eerst dacht dat het uien waren. Bij nader inzien bleken het bloembollen te zijn. Die hebben we hier ooit ook wel eens gegeten, maar ik kon me niet voorstellen dat dát de reden was dat ze daar lagen voor 1 euro per zak.

Toen het mijn beurt was, vroeg ik de marktkoopman wat die bollen daar deden. Meteen nam het gesprek een andere wending en kwam er een heel verhaal over Ede Staal, die dacht dat hij bloembollen ondersteboven in de grond moest planten. En met dat verhaal kwamen zijn liedjes bovendrijven.

Natuurlijk kocht ik een zakje van die eigenaardige bollencollectie tussen de groente en het fruit. Zonder te weten wat erin zat,  maar dat maakte het juist leuk. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en is het voorjaar begonnen. De bloembollen had ik in een paar bloempotten gezet, waarvan ik er één in huis had laten staan. In eerste instantie kwam er een hoop groen. Daarna 2 krokussen en sinds een paar dagen is er een narcis gaan bloeien met een hele vale kleur geel. Die heet nu ‘de bleke Bet’ en ga ik vermeerderen. Heb ik ook een bloembollensoort op mijn naam staan.
DM voor bestellingen. Link in bio.

Ede Staal
Er gaat niets boven Groningen

de bleke Bet, 2021

Samenwerken? Graag!

BOUWPROJECTEN
VOLG MIJ OOK OP
KUNST OP LOCATIE
CONTACT