STROKARTON EN DE PEKELA' S - Gerrie Starreveld

STROKARTON EN DE PEKELA’ S

31 May 2021
STROKARTON EN DE PEKELA’ S
strokarton en de pekela's

Een tijdje geleden maakte ik een tekening op mijn iPad en zette er op het laatst het woord Strokartonfabriek in. 

Misschien vanwege de lockdown en de excessieve groei van online bestellingen die in kartonnen dozen worden bezorgd, dacht ik terug aan de aardrijkskunde lessen van vroeger. 

In het lokaal hing een grote kaart van Nederland met allemaal rode stippen erop in verschillende groottes. De stippen waren de plaatsen in de provincies en die leerde je uit je hoofd, net zoals de kanalen, rivieren en andere waterpartijen die ons land rijk is.

In Groningen had je Oude- en Nieuwe Pekela, kort samengevat ‘de Pekela’s’. Daar kwam de strokarton vandaan. Ik herinner ze me als 2 rode stippen op de kaart, beiden ongeveer even groot. 

Voor dit blog ging ik op zoek naar zo’n kaart. Er is nu een modernere online versie waarmee je je geografische kennis kunt uitbreiden. Ook vind je hieronder een linkje over de geschiedenis van de strokarton. 
Enjoy!

Topomania Groningen
http://demensenvandestrokarton.nl/

Samenwerken? Graag!

BOUWPROJECTEN
VOLG MIJ OOK OP
KUNST OP LOCATIE
CONTACT