PLEIDOOI VOOR DE BRUGWACHTER - Gerrie Starreveld

PLEIDOOI VOOR DE BRUGWACHTER

25 April 2021
PLEIDOOI VOOR DE BRUGWACHTER
brug nieuwe herengracht
Brug over de Nieuwe Herengracht

Aan het einde van de middag loop ik nog even naar de Amstel voor wat laatste middagzon. Als ik net over de brug bij de Hermitage in de zon bij het brugwachtershuisje sta, stapt er een brugwachter naar buiten.
Brugwachter heb ik altijd een mooi beroep gevonden dat tot de verbeelding spreekt. Het leek mij altijd heerlijk om zo aan het water de hele dag naar bootjes te kijken, wat te filosoferen over het leven, de brug af en toe open en dicht te doen en ervoor te zorgen dat iedereen die op het water zit en op de wal staat te wachten, weer verder kan.

We raken aan de praat. Ik heb vaker gezien dat er heel wat grote schepen door dat smalle grachtje varen. Ook is het er altijd druk met fietsers en voetgangers op dat stukje langs de Amstel.
Even later komt er een collega aangereden op de scooter. Als we verder praten blijkt het beeld van de brugwachter op de bruggen van Amsterdam niet meer zo vanzelfsprekend als ik dacht. Steeds vaker worden de bruggen in de stad vanaf één centrale plek bestuurd.
Ook bij de brugwachters van Amsterdam heeft de digitalisering zijn intrede gedaan. De brugwachtershuisjes worden getransformeerd tot plekken waar je kunt overnachten.

“Kostenbesparing mevrouw” zegt een van de mannen. Iedereen die zelf wel eens voor de brug staat te wachten, door een brug is gevaren of in de sluis heeft liggen wachten, weet hoe prettig het is dat er fysiek iemand staat die weet wat er aan de hand is en dat organiseert.  Het is ook gewoon leuk en goed voor de sfeer om even een praatje te kunnen maken met de brugwachter.  
Zouden we het efficiënte denken af en toe eens even los kunnen laten?
De brugwachter heeft een rol en hoort erbij!

brugbediening op afstand
brug over de nieuwe herengracht
hermitage

brugwachtershuisje
brugwachtershuisje aan de Amstel

Samenwerken? Graag!

BOUWPROJECTEN
VOLG MIJ OOK OP
KUNST OP LOCATIE
CONTACT