
After the storm
Share
In 1674 trok er een storm over Utrecht die een deel van de Domkerk verwoeste. Dit werd in 2024 herdacht. Het begon met een orgelconcert in de Domkerk, gelijktijdig met 3 andere orgels in verschillende landen. In december en januari organiseerde Mr. Beam iedere avond een serie projecties op de Domtoren.
Zo kon ik eindelijk de Domtoren aan mijn bucketlist toevoegen. Tijdens 2 avonden verscheen mijn werk met de titel ‘after the storm’ in een sequentie, heel kort maar lang genoeg om het goed te kunnen zien.
Op de eerste trans zwom een Orca familie waarvan er één uit de toren leek te zwemmen, met in de omlijsting schelpenrandjes als decoratie. Toen ik het maakte stelde ik me voor hoe het zou zijn als het echt helemaal mis zou gaan met het klimaat. Het leek mij wel een goed beeld als er dan Orca’s in de toren zouden rondzwemmen.
Die fascinatie voor torens zat er al vroeg in. Bij ons thuis hing een litho van de Montelbaanstoren waar ik later, jaren om de hoek woonde met uitzicht op de Zuiderkerk.
Een andere toren is de Martinitoren van Groningen. Die is voor mij een baken van de gastvrijheid die ik ken uit het noorden. Wonen op 100 meter afstand met zicht op de toren leverde inspiratie op voor een kunstproject met een presentatie van een zeefdrukmap ‘9 zeven’ over de geschiedenis van Groningen, bovenin in de toren. Tijdens die presentatie voerde de beijaardier een speciaal voor die gelegenheid geschreven compositie uit.
Of het nu gaat om kerktorens, vuurtorens of watertorens, torens zijn voor mij intrigerende bakens in het landschap. Ze zijn heel divers in hun geschiedenis en verschijningsvormen en ik vind het altijd leuk om ze te bekijken.
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/zomerstorm-van-1674-domkerk-utrecht-stort-in