gerrie starreveld              
                    beeldend kunstenaar              
               
      met stroop         
                   
 

     Een tentoonstelling op locatie. Dit keer als onderdeel van de fotografie tentoonstelling Noorderlicht die in Groningen werd gehouden. De locatie die ik heb gekozen is een woonwijk die op het terrein van een voormalige suikerfabriek is gebouwd. Iedereen die in Groningen heeft gewoond kent de geur van de bietencampagne en het beeld van de met suikerbieten volbeladen vrachtauto's. Toen besloten werd om het terrein te gaan gebruiken voor een woonwijk werd er een oude fabriekspijp met dynamiet opgeblazen.Ik woonde om de hoek en het is een beeld wat mij is bijgebleven. Ik vond het indertijd ook zonde om zo'n markant stadsbeeld af te breken. Het Bleekveld kwam ervoor in de plaats.

    Mijn voorstel aan de bewoners was om een tentoonstelling in de keukenramen van de huizen te maken en hiermee een route door de buurt. Aan de bewoners heb ik gevraagd om een voorwerp uit hun keuken te kiezen dat voor hun een specifieke plaats inneemt in hun leven. Ik heb ze gefotografeerd en het is de combinatie van hun handen en het voorwerp wat het beeld bepaald. De foto's zijn afgedrukt op een klein formaat en in een vierkant kartonnen doosje bevestigd wat met draden in het keukenraam kon worden gehangen.
Voor de opening hadden bewoners allemaal streekrecepten gemaakt en mochten we van de Suikerfabriek een machine lenen om suikerspinnen te maken, Een mierzoete maar zeer gezellige aangelegenheid. Als voormalig stadjer kan ik me echt iets voorstellen bij de slogan; Er gaat niets boven Groningen!

Noorderlicht

 

           
terug             terug